Kryptovalutor är helt enkelt elektroniska pengar. I grund och botten finns det inga mynt eller sedlar eftersom allt är helt online. Deras stora fördel är att du när som helst kan överföra dem från ditt konto till någon annans konto och vice versa utan att behöva använda en pålitlig tredje part (t.ex. en bank). Människor kan använda kryptovalutor för snabba betalningar och undvika transaktionsavgifter som är vanliga i traditionella finansiella system. Många spekulanter och investerare betraktar kryptovalutor som en kraftfull investeringsverktyg och tror att värdet på den kryptovaluta de har investerat i kommer att vara mångdubbelt högre om några månader/år. Du kan köpa krypto med kreditkort eller via PayPal men krypto kan också ”utvinnas” (”krypto-mining”) med hjälp av din dators processkraft och grafikkort. Alla dessa digitala tillgångar lagras i kryptoplånböcker som kan vara antingen online, på din dator eller på annan hårdvara. Innan du köper kryptovaluta måste du inse att den inte har samma rättsliga skydd som fiat-valutor, som skyddas av relevanta regeringsorgan. Bedragare begär ofta betalningar i kryptovaluta eftersom de mycket väl vet att sådana betalningar vanligtvis inte kan återkallas.

Stödjer världsregeringar kryptovalutor

 

Stödjer världsregeringar kryptovalutor?

Inte ännu, men jag tror att det bara är en tidsfråga. Kryptovalutor är inte reglerade av regeringen, vilket innebär att kryptot i din plånbok inte har samma skydd som pengarna på ditt bankkonto. Om du till exempel lagrar dina digitala tillgångar i en onlineplånbok som senare går i konkurs eller blir målet för en hackerattack kan regeringen inte hjälpa dig att få tillbaka dina pengar, som de skulle kunna med pengar som finns i t.ex banker.

Hur är det med priset på kryptovalutor?

Priset på kryptovalutor kan ändras från minut till minut, och en investering som idag kan vara värd tusentals amerikanska dollar kan vara värd hundratals imorgon, och vice versa. Om värdet sjunker finns ingen garanti för att det kommer att stiga igen. Därför är det mycket viktigt att noggrant undersöka hur den digitala tillgången du vill investera i fungerar och se till att det inte är en bedrägeri innan du köper den. Att investera i kryptovalutor är mycket riskabelt, men om du vet vad du gör kan det vara mycket lönsamt i längden.

 

investera i kryptovalutor

Att investera i kryptovalutor

Ingen kan exakt säga hur marknaden kommer att vara om ett eller flera år framåt. Kryptomarknaden är allmänt sett mycket volatil, och vem som helst som lovar garanterad vinst och inte ens tänker på att pengarna kan gå förlorade är antingen en totalt galen person, bedragare eller vet inte vad de gör. Bara för att en investering är känd eller rekommenderad av en kändis betyder det inte att den är bra eller säker. Jag kan inte betona tillräckligt vikten av att aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora. Innan du gör någon investering bör du söka online efter företagsnamnet och namnet på kryptovalutan tillsammans med orden ”recension”, ”bedrägeri” och ”klagomål”. Om du fortfarande anser att kryptot är legitimt, läs dess vitbok. Detta är det bästa rådet du kan få när det gäller att investera i kryptovalutor.

Betalningar med kryptovalutor

Om du överväger att använda kryptovaluta som betalningsmedel måste du vara medveten om viktiga skillnader mellan betalningar med kryptovalutor och traditionella metoder.

När du betalar med kryptovaluta har du inte samma rättsliga skydd som när du betalar med kredit- eller betalkort, som har adekvat lagligt skydd om något går fel. Om du till exempel av någon anledning behöver avbryta en betalning har företaget som har utfärdat ditt kreditkort rätt och möjligheter att hjälpa dig. Till skillnad från dessa traditionella metoder är betalningar med kryptovalutor irreversibla. När du har bekräftat en transaktion kan du bara få tillbaka dina pengar om personen som mottog betalningen väljer att skicka tillbaka dem. Innan du klickar på skicka-knappen, se alltid till att du är medveten om vem som är på andra sidan (platsen för verksamhet, kontaktinformation). Om återbetalningar erbjuds, ta alltid reda på om de kommer att betalas ut i kryptovaluta eller fiat-valuta och vilka verktyg som används för att beräkna det belopp du kommer att få tillbaka. Transaktioner med kryptovalutor är anonyma, men de registreras alltid i blockchainens allmänna bokföring. För några specifika kryptovalutor inkluderar bokföringen plånboksadresserna för avsändaren och mottagaren och registrerar alltid transaktionsbeloppet. Det är en komplex process, men dessa uppgifter kan användas av rätt personer för att ta reda på din identitet, så tänk inte att du är helt säker när du betalar med kryptovalutor för någon olaglig verksamhet.

Bedrägerier

Under de senaste tio åren har kryptovalutor blivit allt mer känt för allmänheten och intresset för dem växer. Detta lockar naturligtvis också individer som försöker dra nytta av nybörjarens förtroende eller okunnighet. Bedragare letar ständigt efter nya sätt att lura av dig de sista satoshi du har kvar. De erbjuder ofta investerings- eller handelsmöjligheter och lovar att dina investeringar kommer att multipliceras eller ge dig livslång ekonomisk frihet.

Var försiktig med någon som:

  • Garanterar att du kommer att tjäna pengar.
  • Löftet om enorma vinster.
  • Löftet om gratis pengar (antingen i dollar eller kryptovalutor).
  • Döljer sig bakom en tvivelaktig organisation.

Var medveten om dessa varningssignaler och se till att alltid göra noggranna undersökningar innan du investerar i något kryptoprojekt. Det är alltid bäst att vara skeptisk och försiktig när det gäller att skydda dina pengar och undvika bedrägerier.

Av Karl